Mart Franken vereeuwigt prinsen

Van Nillis I (Kees Becht) tot Nillis III (Jeroen van Wijk), Mart Franken legt ze één voor één allemaal vast. In acryl op doek. Zes prinsen waren al langs geweest in zijn atelier in de Sint-Antoniusstraat. Gisteren was de laatste aan de beurt om vereeuwigd te worden: Max Berger oftewel Miel d’n Eerste (en laatste), prins van 1977 tot 1983.

[quote]Alle zeven prinsen van na de Tweede Wereldoorlog zijn nog in leven[/quote]

, zegt Mart Franken.

[quote]De oudste is bijna 94, de jongste bijna 30. Het is mooi dat je die dan nu – in dit Vastenavend-jubileumjaar bovendien – nog vast kunt leggen.[/quote]

Het schilderen van de prinsen is zijn eigen initiatief, maar de schilderijen maken straks wel deel uit van de expositie ‘Mooi Late ‘nAnge!’, van 12 februari tot en met 13 maart in het Markiezenhof. Die expositie, met Vastenavendkunst die in bezit is van Bergenaren, moet het jubileum (zes maal elf jaar Vastenavend) luister bijzetten. De zeven schilderijen blijven daarna in het bezit van het Markiezenhof. De prinsen zijn gewillige modellen, zegt Franken. “Ik vraag ze, vooral zichzelf te zijn. Het moet niet geposeerd zijn.

Bron BN de Stem