Mart Franken super blij met Sakko Prijs 2017

De Hofzaal van het Markiezenhof was zaterdagochtend de gepaste plaats voor de uitreiking van de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren 2017. Familie en véle vrienden van kunstschilder Mart Franken waren getuigen hoe hij deze prijs in ontvangst mocht nemen. De Sakkoprijs bestaat uit een oorkonde, geldbedrag en een replica van de zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof.

martfrankenblijsakko

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Sakko schonk deze firma in 1981, bij het bereiken van het hoogste punt van de restauratie van Het Markiezenhof, de prachtige gouden zeeridderwindvaan voor de toren van het Markiezenhof. Een schitterende kroon op de jarenlange bouwactiviteiten aan dit voormalige woonpaleis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom. Tegelijkertijd werd de Sakkoprijs voor Kunsten Letteren ingesteld en hiermee legde het bedrijf de basis voor een belangrijke culturele impuls. Naast een oorkonde en een mooie financiële impuls wordt een replica van deze windvaan als prijs elk jaar overhandigd aan de winnaar.

Toekenning
De jury Eef Oosters, Floor de Groot, Peter Pel en Annebelle Kools, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs dit jaar aan Mart Franken toe te kennen. Mart is in 1955 in Bergen op Zoom geboren en de Laureaat is al sinds zijn jeugd beeldend kunstenaar. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de Kunstacademie in Amsterdam. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk en kent vele onderwerpen. Hij wordt in het bijzonder geïnspireerd door mensen en weet hen op een ontwapenende wijze te portretteren. Naast het produceren van eigen werk heeft Mart Franken ook altijd les gegeven en zich ingezet voor tal van kunstprojecten. Bijzonder was het project waarbij de relatie tussen kunst en zorginstellingen werd gelegd.

Waardering
Mart Franken tekent al vanaf dat hij kleuter is en is nu een groot kunstschilder met een eigen ‘handtekening’. Schilderen is geen trucje maar hij werkt met modellen die hij leert kennen waardoor de ziel van model en van Mart wordt weggezet als portret. Hierdoor heeft de Bergse kunstschilder zich ook in de jaren zichzelf geschilderd. John Rovers uit Heerle is zeven jaar leerling van Mart en noemt hem in zijn toespraak bekwaam, betrokken en bevlogen. “Mart is betrokken bij zijn leerlingen en deelt vreugde en verdriet. Als een leerling worstelt met zijn werk dan geeft hij perfect advies en is later ook trots op het succes van de leerling. Hij is ook een zeer gewaardeerd mens door zijn 70 (zelfs ook internationale) leerlingen”, vertelt John.

Atelier 13
Mart geeft les aan gevorderden maar ook aan beginners, vol Passie, elke keer weer, met respect voor de persoon zelf. Lid van het Gilde, Dutch Master Painters. Opgenomen in de SAUR Kunstlerlexicon (lexicon van kunstenaars over de hele wereld). Was lid van de Nederlandse beroepsvereniging VBBKZN, waar o.a. Michael Jepkes en Ans Markus lid van waren. Atelier 13 in de St-Antoniusstraat is naast een lijstenmakerij een Galerie en Atelier, lees werkplaats, van Mart Franken. Met de naam Atelier 13 maakt Mart een associatie met Ateliers 69, een academie die kunstenaars van niveau begeleidt.

BIJDRAGE HANS DE BOT

http://internetbode.nl/bergen-op-zoom/mart-franken-super-blij-sakko-prijs-2017-314889