Hofzaal bomvol bij uitreiking Sakkoprijs aan Mart Franken

Kunstenaar Mart Franken ontving zaterdag in de hofzaal van het Markiezenhof de Sakko Cultuurprijs voor kunsten en letteren.

BN uitreiking 01

De jury prees zijn expressieve schilderstijl. ,,Je wordt meegenomen naar wat de schilder ziet, soms erg gedetailleerd, maar soms mag achtergrond ook gewoon achtergrond zijn”, zei voorzitter Willem Vermeulen. ,,Dat is geen kunstje en zijn modellen zijn ook geen levende poppen. Mart wil de mensen die hij schildert leren kennen.”

Schermafdruk 2017-11-05 14.56.13

Portretten

Vol lof lof verwees Vermeulen naar het project ‘Kunst in de zorg’ waarvoor Franken in drie jaar tijd 425 portretten van bewoners van verpleeghuis Moermont maakt. ,,Ga er maar aan staan: 425 verhalen aanhoren en iedereen in een portret tot zijn volledige recht laten komen. Met dit project heeft hij ook zichzelf geschilderd, daar is een open houding en interesse in de mens voor nodig.”

sakko beel cultuurprijs

Burgemeester Frank Petter overhandigde de Bergse kunstenaar de replica van de windvaan die op het torentje van het Markiezenhof staat en bij de prijs hoort. En ook hij roemde Franken: ,,Mart geeft een gezicht aan de mensen om wie het in de samenleving gaat en raakt daarmee aan de essentie van ons bestaan. Daar kunnen wij in de politiek nog veel van leren. Het beste uit mensen halen en dat vastleggen in een schilderij, daarmee weet hij mensen diep te raken.”

Replica zeeridderwindvaan

De Sakkoprijs werd in 1981 ingesteld door de toenmalige firma Sakko dat vanwege het 75-jarig bestaan de ‘echte’ zeeridderwindvaan aan het Markiezenhof schonk. Behalve een replica van die windvaan hoort er ook een geldbedrag bij de prijs. Dat werd overhandigd door de directeur van Tamoil dat Sakko in 2005 overnam maar de Bergse cultuurprijs toch in stand hield. De vroegere directeur van Sakko, Piet Verhagen kon de 37e uitreiking niet meer meemaken, hij overleed in september.

Een van de 70 leerlingen van Mart Franken omschreef zijn leermeester als ‘bekwaam, betrokken en bevlogen’. ,,Je leert ons, dat het bij schilderen essentieel is om tot de ziel door te dringen en biedt ons op het juiste moment de helpende hand. We voelen ons door je gewaardeerd en ervaren dat je ons geen maniertjes aanleert.”

Maarten Stalpers en Hans Hest zorgden voor de muzikale omlijsting van de prijsuitreiking en brachten onder meer een Ode aan Mart Franken: een eigen tekst die op tal van melodietjes past en uit volle borst werd meegezongen door een afgeladen hofzaal.

https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/hofzaal-bomvol-bij-uitreiking-sakkoprijs-aan-mart-franken~a070bac9/