Gisela in het Veld, de nationale kunstagenda

Bron : BN de Stem
Geplaatst : 29 september 2012
Auteur : Niet traceerbaar
Track back : Link

Op een heel warme dag. Maar ik kon hem niet in de krant zetten omdat Giséla in het Veld (volkomen terecht) genomineerd was voor de Rabobank Cultuurprijs van de gemeente Roosendaal. Maar wat in het vat zit verzuurt niet. Ik was in kunsthuis Kunstinhetveld. Een genoeglijk gesprek in een zondoorstoofde ruimte, met muziek van Ella Fitzgerald op de achtergrond en lekkere koffie bij de hand. Een werkdag levert zo nu en dan genoeglijke momenten op. Een terugblik. Giséla in het Veld zit met handen en voeten en met hart en hoofd in de kunst. Ze heeft in korte tijd een kunsthuis uit de grond gestampt dat zonder meer belangrijk is voor Roosendaal.

Er gebeurt daar – Nispensestraat 2A, op de hoek met de Raadhuisstraat – heel veel.

Giséla geeft workshops, schildert en fotografeert. Ze heeft bovendien een prachtige galerie.

Een fantastische ruimte, verdeeld over meerdere kamers. De inrichting is zeer bewust zo sober mogelijk gehouden. Witte wanden, dat is het zo’n beetje.

Op het moment dat ik er was, hing en stond er veel kleurrijk werk van de Bredase kunstenares Marianne Naerebout. Geweldig mooie kunststoffen plastieken in lagen en schilderijen.

Giséla heeft nóg een heel belangrijke pijl op haar boog. Ze heeft een waar titanenwerk geleverd met het maken van een Nationale Kunst Agenda voor het jaar 2013.

Dit is de derde kalender die ze gemaakt heeft. Ze is klein begonnen, met een agenda gewijd aan Roosendaalse kunstenaars.

Daarna volgde de Kunst Agenda 2012. Een fraai boekje in ringband, waarin het Brabantse kunstlandschap verdeeld over 52 weken op inzichteklijke en fraaie wijze aan de lezer wordt voorgesteld.

Giséla vatte toen het titatenwerk aan om een Nationale Kunst Agenda voor 2013 te maken, met landelijke kunstenaars uiteraard.

Ze begon het arbeidzame proces om vijftig kunstenaars te benaderen. Enigermate tot haar verrassing kreeg ze nergens nul op het rekest, maar alle medewerking.

Enthousiasme zelfs. Volop.

Ze moest alle kunstenaars bezoeken, werk laten fotograferen, teksten maken.

Omdat het jaar 52 weken telt, bleven twee pagina’s onbenut. Op een ervan staat een buitengewoon grappig gedicht. De 52e pagina is gewijd aan een goed doel.

Toen volgde het moeizame proces om alles persklaar te maken. Met hier en daar hulp van experts is het haar gelukt.

De kunstenaars in haar nieuwe kunstagenda mogen er zijn.

Een paar namen wél noemen en anderen niet, blijft een hachelijke onderneming, maar ik doe het toch:

Ans Markus, Ton Schulten, Roos van der Meiden (Talent van het Jaar), Evert Thielen, Kiki van Eijk. En iedereen komt bij Giséla’s galerie exposeren. Geweldig!

Noot voor de lezer : Mart Franken is ook opgenomen in de nationale kunstagenda