Van limonadefabriek tot kunstatelier

Door Marc Molenaars. dinsdag 09 september 2008 | 07:36
Smidje Tange komt voorbij. Niet echt natuurlijk, de siersmid is jaren geleden al vertrokken uit de St. Antoniusstraat.[quote]Maar hij heeft wel in dit pand gezeten[/quote], weet beeldend kunstenaar Mart Franken. [quote]Net als fietsenmaker Van den Bergh en beroepsvisser Bram Aertssen met zijn ansjovis en gerookte paling.[/quote] Het zijn maar een paar illustere namen uit de geschiedenis van het eeuwenoude pand Antoniusstraat 13, ooit zelfs een limonade- en lollyfabriek.

Zondag opende Franken samen met Fred en Frans Dijkshoorn, ambachtelijke meubelmakers en restaurateurs, een galerie annex lijstenmakerij: Atelier 13. Het totaal vervallen pand (met boven de deur een stenen varken dat verwijst naar de pestheilige Antonius) is geheel ‘gestript’ en omgetoverd tot een kunstzinnige biotoop. Op de bovenverdieping beschikt Franken over een ruim atelier. Daarin geeft hij ook les aan zijn cursisten. Werk van eigen hand is op de benedenverdieping te bewonderen, in de galerie. Daar worden ook schilderattributen verkocht én hebben de gebroeders Dijkshoorn hun verkoopafdeling. Traditionele lijsten, maar bijvoorbeeld ook zwart glazen met bladgoud ingelegde passepartouts. ” Een bijzondere techniek; er zijn er maar een paar die dat kunnen”, weet Fred, terwijl hij wijst op een vakkundig ingelijste prent uit 1622, het beleg van Spinola. Het pand waarin Atelier 13 huist, is mogelijk vele malen ouder. Tijdens de restauratie gaf het alvast enkele van zijn geheimen prijs. Frans: “Bij het slijpen van een doorgang kwamen we een grenen kozijn tegen, waarvan we zelfs vermoeden dat het van voor de grote stadsbrand is. We gebruiken het nu als toonbank. Een flinke jongen.”

De deur van Atelier 13, afkomstig uit de boedel van slager Verdult in de Zuivelstraat, staat in principe elke dag open. Naast werk van Franken (en zijn cursisten) komen er ook wisselexposities. “Maar mondjesmaat. Want het moet geen uitdragerij worden.”

Bron : BN de Stem
foto Tonny Presser/het fotoburo