Tempo Doeloe – de goede oude tijd

Expositie van Indische komaf. Het zijn allemaal leerlingen van Mart Franken en allemaal zijn ze van Indische komaf. ‘Atelier 13’ is de locatie waar ze les krijgen van de bekende Bergse schilder, maar het is in de Potterstraat bij ‘Art & Frame’ waar ze zullen exposeren van 2 november tot en met 30 december.

Het was Folly Wolthof die me benaderde met dit gegeven. Dat maakte me nieuwsgierig want alleen de naam al trok mijn aandacht. “Tempo Doeloe betekent, Vroeger, Goede oude tijd . De naam leek ons leuk omdat deze bij veel mensen bekend is. Veel van onze schilderijen gaan ook over vroeger, er zijn b.v. portretten ven familieleden opa’s en oma’s, zelf heb ik schilderijen gemaakt van een flamboyant boom, en van mensen die hun waar langs de kant van de weg verkopen!” Op mijn vraag aan Folly waarom eigenlijk een expositie van Indische mensen, komt een vrij kort en eigenlijk simpel antwoord:” Omdat het ons leuk leek om als Indo’s een expositie te doen van onze werken. Ik weet niet of onze groep bijzonder is, we zijn allemaal verschillend, het enige is dat we Indo’s zijn, de groep (niet allemaal Indo’s) waar ik bij schilder is erg gezellig maar kan ook (meestal) heel geconcentreerd bezig zijn met schilderen, ook worden er goede gesprekken gevoerd  beetje filosoferen over de toestanden om ons heen.”

Ik heb al eerder leerlingen van Mart gesproken en blijkbaar doet deze ‘docent’ het goed want ik krijg steevast dezelfde commentaren. Mensen zijn tevreden over de vrijheid die ze krijgen, maar waarderen vooral de manier waarop Mart zijn studenten stimuleert om die stap verder te gaan, om meer op zoek te gaan naar zichzelf, die eigen stijl, om dit vervolgens op canvas vast te leggen. Zo ook Folly:” Het was toeval, ik was zoekende wilde eerst tekenles nemen bij de Blokstallen, dat ging niet door vanwege te weinig leerlingen, kwam in gesprek met Mart en die had nog een plaatsje vrij, dus nu les ik bij Mart, waar ik geen spijt van heb. Mart is een enorm goede leraar die het beste uit de schilder haalt, altijd attent is en goede adviezen geeft en je vrij laat in wat je doet.” Ook hier dezelfde ‘klik’ tussen leerlaar en student dus.

Graag wil ik weten waarom Folly is begonnen met schilderen. “Wat mij in het schilderen aantrekt is dat ik gedurende de les, 2 uur lang bezig ben met schilderen en me dan helemaal ontspan, en als je dan een schilderij gemaakt hebt, het een enorme genoegdoening geeft als het klaar is en de groep zegt dat het leuk is (of mooi) !! Het plezier van schilderen is (volgens mij) dat je je emoties op het doek kunt leggen en als je weer een schilderij af hebt een heel fijn gevoel hebt. In een groep werken en schilderen is leuk omdat er altijd iemand is die kan zeggen of hij/zij het leuk vindt en daarover met je in discussie gaat.”

Natuurlijk ben ik benieuwd wat we op de tentoonstelling mogen verwachten en leg ik Folly de vraag voor waarom het publiek eigenlijk naar deze tentoonstelling moet komen? “We schilderen in verschillende stijlen, impressionistisch, maar ook abstract en figuratief is aan de orde. Ik weet nog niet welke werken men inbrengt, er zullen wellicht vele met Indische voorstellingen zijn. Publiek mag naar onze expositie komen omdat we zulke leuke en mooie werken maken dat het heel fijn is om ze te zien, dus kom en zie wat we gewrocht hebben als leerlingen van Mart Franken.

Expositie van 2 november t/m 30 december 2014. Openingstijden : woensdag t/m vrijdag 13.00 – 17.00 uur en zaterdag 11.00 -15.00 uur.

Locatie: Art & Frame – Potterstraat 34, 4611 NJ Bergen op Zoom

Bron : BOZ in Beeld