Oost West, Thuis Best

‘Geen zielige portretten van mensen, maar krachtige persoonlijkheden’

Een serie portretten van vluchtelingen die in Bergen op Zoom wonen of tijdelijk verblijven. De expositie ‘Oost West, Thuis Best’ van kunstenaar Mart Fran- ken is in augustus in het Markiezenhof te zien.

Het zijn geen zielige portretten. In tegendeel: Franken laat krachtige persoonlijkheden zien. Mensen die veel hebben meegemaakt, maar die een nieuw leven hebben opge- bouwd. Hij wijst op een schilderij van een Iraakse vrouw. Ze staat ste- vig: voeten iets uit elkaar, rug recht, opgeheven kin. Bij haar ogen is nog

een zweem van een boerka te zien. ,,Zij heeft een goede baan hier in Nederland. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, heeft ze haar schouders eronder gezet om er iets van te maken.”

Het idee kwam bij hem op de beelden uit Oekraïne.,,Ik heb iets met de zwakkeren in de samenleving”, vertelt Franken. Hij besloot al snel dat hij niet alleen Oekraïners wilde schilderen.,,Er zijn natuurlijk veel meer vluchtelingen. En die zijn vaak minder hartelijk ontvangen dan de Oekraïeners.”

Hij schilderde mensen die uit alle hoeken van de wereld in Bergen op Zoom terecht zijn gekomen. Fran ken schilderde ook met een van de vluchtelingen. Ivan, een jongen uit Oekraïne, maakte samen met hem een schilderij. Een tafereel uit de Efteling. Samen hebben ze het door beeld een duistere twist gegeven: in plaats van hengels houden de kabouters geweren vast.

Oost West, Thuis Best is van 9 tot en met 28 augustus te zien in de tuinzaal van het Markiezenhof. De verhalen van de geportretteer den zijn te lezen in de catalogus.

Irma van Schaijk