Inzending project korenbeurs

Stichting [KidOR) heeft van de gemeente Bergen op Zoom de opdracht gekregen een kunstwerk te realiseren op het Korenbeursplein in het centrum van de stad. [KidOR) nodigde daartoe kunstenaars uit voorstellen te doen voor een hedendaagse kunstuiting die een directe relatie heeft met de omgeving van dit plein.

Mart stuurde onderstaande schets met onderbouwing in :

Aangezien het plein een ietwat mediterrane uitstraling heeft in combinatie met de Turkse bakker en Marokkaanse slager/groenteboer die daar gevestigd zijn leek het me boeiend om dat beeld te versterken. In combinatie met de leilinden kwam ik op het volgende idee.

Eerst ben ik in gesprek gegaan met de Marokkaanse groenteboer die daar met zijn broer al jaren een winkel heeft. We hebben het over bergse politiek gehad en allerlei andere algemene onderwerpen (en nog plat bergs ook).

“Totale vermenging van Arabische en Nederlands cultuur zonder enige ophef.”

Al het gedonder wat we vaak ervaren/lezen in de kranten is daar totaal niet aan de orde, gewoon hardwerkende mensen, niets meer en niets minder. Nu lijkt het net of ik een hommage aan deze mensen wil geven. Nee, maar ze staan wel als voorbeeld , hoe het zou moeten zijn; Leven naast elkaar en Met elkaar.

Mijn eerste schets zijn twee leilindes op het plein van brons (er zullen twee echte leilindes moeten wijken). Hoe de bomen geleid worden geeft altijd een boeiend beeld (zie het pleintje bij de Geit). Grillige vormen ontstaan……. Welnu, ik heb ze anders geleid. De volgende teksten heb ik in het Arabisch vertaald :

  1. Want er gaat niks boven bergen
  2. Bergen op zoom, houdt u Vroom
  3. Je maintiendrai

Voor de schets die ik heb gemaakt heb ik voor eerste tekst gekozen : `Want er gaat niks boven bergen`. Waarom? Omdat dit oorspronkelijk uit de vastenavend komt (katholiek) en de letters Arabisch zijn (Islamitisch). Totale vermenging of zoiets.

Daarmee zeggende, het maakt allemaal niks uit waar je in geloof, belangrijker is hoe je met elkaar omgaat. Het Join the pipe project wordt in de bronzen bomen verwerkt, mijn voorstel is om niet één maar twee watertappunten aan te brengen. Een op handhoogte, de ander op voethoogte (ritueel wassen).

In mijn eerste schets is het kunstwerk op een andere plek gepositioneerd dan u heeft voorgeschreven. Uiteraard is dit een suggestie voor een alternatieve locatie, niet meer dan dat.

Vanuit dit uitgangspunt is alles mogelijk, dat is het mooie van beeldende kunst.

inzending korenbeurs

Van [KidOR) ontving Mart een leuke terugkoppeling :

[quote]Ondanks de kwaliteit en de mate van oorspronkelijkheid van je voorstel en het meegestuurde beeldmateriaal, is de keuze helaas niet op jouw portfolio gevallen. [/quote]