Elk portret heeft zijn eigen verhaal

BERGEN OP ZOOM – Het is mooi geweest, benadrukt kunstschilder Mart Franken. Met de nadruk op mooi. “Ik heb in vier jaar tijd nu meer dan vierhonderd portretten geschilderd, heb nog een handvol te gaan maar dan is het echt gedaan. Vierhonderd mensen, vierhonderd gezichten, vierhonderd verhalen. Het is niet eerder vertoond.”

De Bergse kunstschilder Mart Franken maakte in opdracht van tanteLouise-Vivensis portretten van bijna alle bewoners van het vroegere zorgcentrum ABG. ‘Vierhonderd mensen, vierhonderd gezichten, vierhonderd verhalen. Het is niet eerder vertoond.
Franken schilderde in opdracht van tanteLouise-Vivensis bijna alle bewoners van het vroegere zorgcentrum ABG. Het idee kwam van hemzelf. “Mijn vader woonde, kort voordat hij overleed, een tijdje in het ABG. Ik was verwonderd. Tussen de muren van het verzorgingstehuis verliezen mensen hun identiteit; iedereen wordt anoniem. Tenminste, zo voelde dat voor mij. Toen ben ik gaan praten met wat mensen…”

Onder het motto ‘Iedereen een eigen gezicht’ zette de Bergse kunstschilder alle bewoners op het doek. Bijna alle bewoners. “Een enkeling weigerde. Omdat ze er te slecht aan toe waren. Anderen waren juist heel trots. Kijk, dit portret bijvoorbeeld. Dat heeft nog op de kist gestaan bij de begrafenis.”

Franken deed, naar eigen zeggen, maar een dotje maar daarmee doet hij zichzelf danig tekort. Sommige portretten zijn heel erg raak, anderen juist heel mooi of breekbaar. Elk schilderij heeft een eigen verhaal. Letterlijk. “Ik ben heel erg rijk geworden van de dialogen. Als mensen een tijdje tegenover je zitten, laten ze hun masker vallen. Ik ben geen personeel en ook geen familie. Dat voelt veilig. Ze vertellen je veel als je aan het schilderen bent. Heel puur.”

Franken maakte, aanvankelijk voor eigen gebruik, aantekeningen van de gesprekken en bundelde de mooiste verhalen. Het transcript (met tekeningen) ligt nu bij tanteLouise-Vivensis. “Een soort van dagboek, zeg maar. Het draagt de titel ‘Zuster, zuster, ik moet schijten’. Ze moeten maar zien wat ze er mee doen. Mensen die het lazen, vonden het hartstikke mooi.”

Orgineel artikel : BN de Stem
foto Robert van den Berge/het fotoburo