Bergenaar exposeert in Roosendaal Kunstmaand

Bron : BOZ in Beeld
Geplaatst : 06 september 2013 15:55
Auteur : Sonn Franken
Track back : Link

De naam is Mart Franken en in de kunstwereld is hij inmiddels een gekende persoonlijkheid. Zijn werk kent vele gedaanten maar wat vooral opvalt is dat het een duidelijk herkenbare stijl heeft. Je zegt zo:’Dat is een Mart Franken’.

Op zondag 1 september was de officiële opening van de Kunstmaand Roosendaal. Naast Mart Franken doen er verder zoal mee: Marianne Naerebout (expressief sculpturen, schilderijen), Rogier Ruys (sculpturen, schilderijen), Heleen Bastiaensen (fotografie, mixed media) en nog een aantal anderen. Het zijn allemaal kunstenaars die mee hebben gedaan aan de Nationale Kunstagenda 2013. De tentoonstelling loopt nog de hele maand september aan de Nispensestraat 2A te Roosendaal in Galerie Kunst in het Veld.

Mart Franken is een bijzondere persoon, hij kan onopvallend opvallend zijn. Daarmee bedoel ik dat je hem als voorbijganger zo voorbij zou lopen. Echter, zijn gehele manier van handelen en zijn wijze van communiceren duiden je er op dat je hier met een bijzonder iemand van doen hebt, een creatief persoon vooral. ‘Ik schilder het leven zelf’, heeft hij me wel eens toevertrouwd. En het is juist dat gegeven dat in zijn werken terugkomt. Het is wonderlijk hoe hij er in slaagt om in enkele streken op het canvas, of met een luttele lijn van het potlood, zoveel herkenbaars weet te produceren. En het is juist de emotie die hij weet te vangen. En precies dat is dat leven zelf waar hij het over heeft. Mart legt niet slechts een plaatje vast, slechts een moment. Hij vangt juist een karakter van een persoon, de beweging en de gratie van een danseres, de beleving van een volksfeest. Doordat Mart vooral vanuit zijn gevoel werkt zou je hem een expressionist kunnen noemen. Maar naar mijn mening gaat het veel verder. Hij weet namelijk die eigen gevoelens, die emoties, door te geven aan zijn publiek. Daarmee raakt hij echt de ziel van de toeschouwer en weet hij vanuit de buitenwereld, zijn werkstuk, de stemming van het publiek te beïnvloeden. Opvallend hoe expressionisme kan leiden tot impressionisme bij de ander. Overigens moet ik bekennen dat ik altijd wel een warm gevoel krijg als ik naar de werken van Mart kijk, het is één groot feest van herkenning en ik neem een warm bad als ik verdrink in de kunst van die ene Bergenaar die Mart Franken heet.