TOESPRAAK HENK BIJ OPENING SCHILDERIJENEXPOSITIE VAN INDISCHE SCHILDERS OP 2 NOVEMBER 2014 OM 14.00 UUR IN “ART EN FRAME” POTTERSTRAAT 34 BERGEN OP ZOOM
Goedemiddag dames en heren , kunstschilders, de docent, de galeriehouder, van harte welkom !!
Mij is gevraagd een woord te doen bij de opening van deze bijzondere schilderijenexpositie, waar ik graag gehoor aan heb gegeven.
Een stukje geschiedenis vooraf .Het voormalig Indië, en het huidige Indonesië, daarmee wordt hetzelfde land bedoeld. Indië is eeuwenlang een kolonie van Nederland geweest en na de tweede wereldoorlog en de vrijheidsstrijd daarna heeft het land zich losgemaakt uit de koloniale greep en is de republiek Indonesië uitgeroepen. Tussen 1945 en 1965 kwamen circa 200.000 mensen van gemengd Nederlands-Indonesische komaf, Indo’s, naar Nederland, omdat er geen plaats meer voor hen was in het postkoloniale Indonesië. We vormen nog steeds een van de grootste etnische minderheidsgroepen van ons land. Veel autochtone Nederlanders blijken nog steeds weinig te weten over Indo’s. „De gemiddelde Nederlander blijkt vaak niet op het idee te komen dat iemand Indisch is. Ze weten vaak niet wat het verschil is tussen Indisch en Indonesisch”.
Hier in Bergen op Zoom ben ik jarenlang voorzitter geweest van De Indische Nederlandse Organisatie, beter bekend in zijn afkorting DINO, en met een beetje gepuzzel met letters kun je het woord INDO vormen.
Terug naar de realiteit van nu. In Bergen op Zoom is een groep mensen aan het schilderen, die allemaal banden hebben met Indië het huidige Indonesië. Zij komen wekelijks bijeen onder leiding van hun docent, de bekende kunstschilder Mart Franken, in Atelier 13.
Hij, heeft wel een heel bijzondere groep leerlingen, want je kunt niet ontkennen dat deze groep kenmerken in zich heeft, sporen met zich meedraagt, van twee hoogstaande culturen, de Indonesische en de Nederlandse. Tegelijkertijd denk ik aan de Indonesische schilder Raden Saleh, Vincent van Gogh, de Nederlandse schilder en Isaac Israëls de bekende Indische schilder.
Mij is opgevallen, dat de onderwerpen iets te maken hebben met het land van hun afkomst, hun moederland, Indie. Ik heb het een idee dat Mart Franken gezegd heeft, of iets in de trant van:”schilder maar iets wat met Indie te maken heeft”
Best wel een moeilijke opdracht, als je het geboorteland van je ouders alleen maar uit verhalen kent. Als U dadelijk gaat rondkijken, dan zult U zien dat deze groep hun gevoel en hun fantasie de vrije loop hebben gegeven.
Als leek, zie ik in hun schilderijen, weemoed, verlangen, dromen, filosofie verdriet en humor uitgedrukt in warme, krachtige kleuren, maar ook meende ik te herkennen kleuren van verdriet en pijn. In één van de schilderijen lijkt de schilder te zeggen: “zoek me”!
Ik voel me bijzonder vereerd dat ik deze expositie mag openen , in deze sfeervolle galerie “Art en Frame”. Een plaats waar het schilderij, je zou bijna zeggen zijn finishing touch krijgt, want in deze ruimte is gevestigd een lijstenmakerij, en de man die de lijsten maakt, heeft van zijn collectie lijsten zelf een kunstwerk gemaakt, waar je met plezier naar kunt kijken. Jan en Leny Rombouts, zij zijn de eigenaars van deze galerie en lijstenmakerij.
Met gepaste trots noem ik de namen van de Indische kunstschilders die hier tot en met 30 december exposeren:
Jennifer Kraayvangers, Liane Megens, Beppie van Nieuwenhuyzen, Rene Ripson, Eugenie Schepers-Ligtenberg, Frans Schlee, Maria Stavers en Folly Wolthof.
Zij vertellen graag over hun schilderijen en ze zijn helemaal in de wolken als één van hun schilderijen verkocht gaat worden, kompleet met een door U zelf uitgezochte lijst.
Mart Franken ‘Artstikke bedankt” dat jij de deze Indische leerlingen van jou hebt laten ontdekken dat schilderen ook kan betekenen: jezelf geven, jezelf openstellen voor de ander, je hand uitsteken naar de ander. Zo wordt er een wereld geschilderd, waarin elk vredelievend mens een plaats krijgt in een prachtig schilderij van vrede.
Mijn zegje gezegd hebbende: Ik verklaar hierbij deze expositie voor geopend , en ik nodig U uit om de schilderijen te bekijken, een praatje met de kunstenaars te maken. U heef allemaal een glas wijn of fris in de hand, laten wij een toost uitbrengen op het welslagen van deze expositie. PROOOOOST !!!!
Bedankt