Bergen op Zoom mag zich rijk prijzen met zoveel cultuur binnen de stadsgrenzen. Met name kunstenaars geven zichtbaar uiting aan het hoofdstuk cultuur en weten veel mensen naar musea en exposities te trekken met hun werken.
Een prachtig voorbeeld van een Bergse kunstenaar is Mart Franken. We hebben dan ook meteen een kunstenaar die afwijkt van veel anderen in de zin dat het Mart er niet om gaat om een moment te vangen. Als je naar de werken van deze Bergenaar kijkt dan zie je altijd beweging. De persoon lijkt over het canvas te dansen, te schrijden, of in Vastenavendtijd te dweilen. Het is die beweging die Mart’s werk onderscheidt. Ik zie de danseres bewegen, haar pirouettes draaien, de jurk zwierend waarbij ik nog meer van haar elegante benen te zien krijg. Waar anderen perfect een onderwerp of moment weten te bevriezen, voor eeuwig te bewaren in tijd, laat Mart zijn onderwerpen juist los. Zijn achtergronden blijven ook immer op de achtergrond, de enkele haast achteloze streken op het canvas halen het onderwerp scherp op je netvlies. Ik vraag Mart naar zijn emotie, naar zijn boodschap. “je vraagt me nogal wat Sonn. Emotie is waar je mee leeft; ik denk dat ik nogal rechtstreeks ben in wie ik ben, dus ook met emotie. Wellicht schrikt dat mensen soms af; ik neem niet gauw een blad voor m’n mond. Achteraf heb ik daar wel eens spijt van, maar t gaat zoals t gaat; Gelukkig weten mensen meestal wel dat mijn bedoelingen goed zijn. En zo is het ook met m’n schilderijen; Rechtstreeks, zonder omweg, volop in beweging. Ik heb geen boodschap te vermelden zoals veel schilders dat wel hebben. Ooit [ 100 jaar geleden] zag ik per toeval werk van Chaim Soutine, een Frans Russische kunstenaar, en ik was geraakt door z’n werk. Wat me raakte was z’n echtheid, zijn autonome manier van wegzetten.” Mart weet me recht tot de essentie van zijn schilderen te brengen:” Zo kijk ik ook naar mijn werk; Je maakt t gewoon, omdat dit is wie je bent. Soutine leerde me vooral authentiek te willen zijn; Mijn werk lijkt totaal niet op zijn werk, maar ik streef wel naar m’n eigen beeldvorming. Soms maak ik werk wat geïnspireerd is door een andere schilder, maar geef er m’n eigen draai aan.” Ik dank Mart voor zijn woorden, het geeft mij een perfect beeld op de schilder die hij is.
Band tussen kunstenaar en Vastenavend
Met name het Vastenavendfeest leent zich als inspiratiebron voor de Bergse kunstenaars. Sowieso hebben ze veelal dat virus al te pakken, maar zeker de rijkheid in kleuren, bewegingen en emoties vertellen een verhaal op zich. Een verhaal dat we in Atelier 13 en Mart’s atelier kunnen terugvinden.
Bron : BOZ in Beeld